KWoC

Rok 2022 był piątym pełnym rokiem funkcjonowania wystawy pod nazwą Kopalnia Wiedzy o Cynku (oficjalne otwarcie miało miejsce w dniu 20 czerwca 2017 roku). Choć ciągle występowały ograniczenia związane z występującymi przypadkami zachorowań na covid-19 rok ten był lepszy od poprzedniego. Może jeszcze nie świadczą o tym pierwsze dwa miesiące, ale każdy następny już potwierdzał tę tezę.

W styczniu i lutym wystawę zwiedziły: jedna grupa rodzinna oraz druga z Instytutu Nauki o Środowisku UJ. W marcu natomiast oprócz grup rodzinnych pojawiły się grupy uczniów między innymi ze Szkół Podstawowych z Podlipia i Olkusza a także Przedstawiciele Sanepidu oraz Państwowej Straży Pożarnej z Krakowa. Łącznie było to około 90 osób. W kwietniu wystawa zainteresowała pracowników Głównego Instytutu Górnictwa z Katowic oraz gości z Jaworzna. W maju 2022 roku pojawiły się dwie pełne klasy Szkoły Podstawowej z Klucz oraz uczniowie Liceum Ogólnokształcącego z Olkusza. Były przedszkolaki z Bukowna i pracownice Biblioteki Publicznej z Olkusza. Łącznie w miesiącu tym wystawę udostępniono prawie 80. osobom.

Księga pamiątkowa, przykładowy wypis z dnia 24 maja: „Pełne inspiracji, wiedzy i historii miejsce.”

W czerwcu 2022 roku wystawę zwiedziły grupy:

• Szkoła Podstawowa z Pomorzan (klasy II, III, IV) – łącznie 46 osób
  • grupa SITG z Rybnika. Zwiedzanie uzupełniła konferencja. Łącznie 25 osób
  • grupa praktykantów ZGH – 3 osoby
  • Szkoła Podstawowa nr 2 z Pomorzan – łącznie 27 osób
  • grupa PTTK z Dąbrowy Górniczej – 22 osoby.
  • grupa 10 osób reprezentujących Instytut Gospodarki Surowcami Mineralnymi i Energią PAN z Krakowa. Wśród zwiedzających byli Austriacy, Szwedzi i Serbowie
  • grupa studentów z Instytutu Nauk o Ziemi Uniwersytetu Śląskiego z prof. Jerzym Cabałą na czele. Łącznie 25 osób
  • grupa pracowników bibliotek z powiatu olkuskiego. Łącznie 32 osoby.

W czerwcu łącznie wystawę zwiedziły 190 osób.

Księga pamiątkowa, przykładowy wypis z dnia 5 czerwca: „Cudowne miejsce. Warto odwiedzić i zwiedzić!!!”

W lipcu 2022 roku wystawę zwiedziły grupy:

• Drużyna zuchów z opiekunami – 23 osoby
  • grupa studentów z Uniwersytetu Śląskiego Wydział Nauk o Ziemi z dr Pierwoła Jolanta. Łącznie 22 osoby
  • rodzinna grupa 6 osób między innymi z Olkusza
  • goście prezesa Ochaba. Były minister środowiska w rządzie Marka Belki, Jerzy Swatoń, Ewelina Sygulska, redaktor naczelna czasopisma „Ekologia” wydawanego przez Polską Izbę Ekologii oraz specjalista w dziedzinie ochrony środowiska Wojciech Stawiany
  • delegacja Wietnamczyków z prof. dr hab. inż. Barbarą Tora i drugim naukowcem dr inż. Krzysztofem Brodą z Wydziału Inżynierii Lądowej i Gospodarki Zasobami AGH. Razem 5 osób
  • z Biblioteki Publicznej w Olkuszu – 5 osób

W lipcu łącznie wystawę zwiedziły 59 osób.

Wypis w Księgi pamiątkowej z dnia 23 lipca: „Jako były górnik jestem zbudowany wszystkim tym, co przygotowaliście w tym muzeum. Włożyliście ogrom pracy, ale przekazujecie też ogrom wiedzy o czasach minionych.”

W sierpniu 2022 roku wystawę zwiedziły grupy:

• rodzina Orkiszów z Olkusza + Ala Wołch z wnuczkiem. Razem 6 osób. Jan Orkisz to samorządowiec i związkowiec z Olkusza. Barbara Orkisz, magister historii, prezes stowarzyszenia „Wszyscy dla wszystkich”
  • Centrum Rozwoju Dziecka z Bolesławia. Łącznie 20 osób
  • Klub Sportowy (badmintonowy) z Częstochowy. Łącznie 15 osób
  • goście Motelu „Tramp” – 5 osób

W sierpniu wystawę zwiedziło łącznie 46 osób.

Wypis w Księgi pamiątkowej z dnia 12 sierpnia: „«Świetlica na Skałce» bardzo serdecznie dziękuje za magiczną podróż, która dała nam mnóstwo wrażeń i wzbogaciła naszą wiedzę na tematy bliskie, nieodkryte…”

We wrześniu 2022 roku wystawę zwiedziły grupy:

• szkoły podstawowe i przedszkola z Grupy Res Sacra Misser. Pięć grup po 10, 15 dzieci. Łącznie 60 osób
  • rocznik 1972-77 Wydział Wiertniczo-Naftowy AGH Kraków. Grupa 26 osób pod kierunkiem Antoniego Dynowskiego byłego pracownika OUG Kraków a następnie WUG Katowice
  • Zespół Szkół Nr 4 „Budowlanka” z Olkusza, uczniowie klasy IV. Łącznie z nauczycielami 25 osób
  • rodzina Chojowskich z Krza. Łącznie 6 osób
  • Szkoła Podstawowa z Bukowna, klasa 4, Łącznie 22 osoby
  • Szkoła Podstawowa z Bolesławia klasy III. Łącznie z nauczycielkami i dyrektorką szkoły panią Małgorzatą Dyrda 50 osób. My przewodnicy byliśmy zaskoczeni wiadomościami jakie posiadały dzieci
  • Zespół Szkół Nr 4 „Budowlanka” z Olkusza, uczniowie klasy IV. Łącznie z nauczycielami 26 osób
  • studenci AGH z prof. dr hab. inż. Barbarą Tora – 10 osób
  • Szkoła Podstawowa z Bolesławia – uczniowie + opiekunowie, 46 osób
  • Centrum Szkolenia Kursowego z Jaworzna. Łącznie z pracownikami naszego zakładu 12 osób

We wrześniu wystawę zwiedziło łącznie 283 osoby.

Wypis w Księgi pamiątkowej z dnia 29 września: „Szeroko otwarte oczy, nastawione uszka naszych dzieci świadczą o wielkim zainteresowaniu omawianą tematyką. Wspaniale przygotowana treść pozwoliła przybliżyć historię i tradycję naszego regionu związaną górnictwem i hutnictwem. Wielkie gratulacje dla organizatorów i prowadzących zajęcia”.

W październiku 2022 roku wystawę zwiedziły grupy:

• Szkoła Podstawowa z Witeradowa. Klasy 1 – 3. Łącznie z nauczycielkami 45 osób
  • Szkoła Podstawowa z Witeradowa. Klasy 1 – 3. Łącznie z nauczycielkami 25 osób
  • grupka ekonomistów z działu zarządzania ZGH „Bolesław”. Razem 4 osoby
  • grupa seniorów MOK Bukowno. Łącznie 12 osób
  • trzecie klasy ze szkół podstawowych w Podlipiu i Krzykawie. Łącznie z nauczycielkami 27 osób
  • trzecia klasa ze szkoły podstawowej w Bukownie. Łącznie 25 osób
  • druga klasa ze szkoły podstawowej w Bukownie. Łącznie 20 osób
  • trzecia klasa ze szkoły podstawowej w Bukownie. Łącznie 20 osób
  • trzecia klasa ze szkoły podstawowej nr 1 w Bukownie. Łącznie 20 osób
  • Studenci Wydziału Geologii, Geofizyki i Ochrony Środowiska AGH z dr. inż. Markiem Łodzińskim. Łącznie 10 osób
  • Szkoła Podstawowa nr 2 z Olkusza, klasa VII. Łącznie z nauczycielkami 20 osób
  • grupa emerytów górników pamiętających „narodziny” kopalni „Pomorzany”. Łącznie 10 osób

W październiku wystawę zwiedziło łącznie 238 osób.

Wypis w Księgi pamiątkowej z dnia 5 października: „«Podróże kształcą». Jestem tu kolejny raz i ciągle dowiaduję się nowych rzeczy. To prawdziwa kopalnia wiedzy o cynku. Ukłony dla przewodników.”

W listopadzie 2022 roku wystawę zwiedziły grupy:

• Polskie Radio Kraków – redaktor Jan Stępień. Nagranie do coniedzielnej audycji „Pejzaże Regionalne”
  • Szkoła Podstawowa z Zarzecza klasa V. Łącznie 22 osoby
  • studenci ochrony środowiska z UŚ z drem hab. Jerzym Cabałą (Instytut Nauk o Ziemi) jako prowadzącym. Łącznie 15 osób
  • Szkoła Podstawowa z Witeradowa klasa IV. Łącznie 25 osób
  • goście z Litwy – 2 osoby
  • Liceum Ogólnokształcące Olkusz – 32 osoby
  • grupa 15 osób
  • studenci z AGH Kraków z dr hab. inż. Agnieszką Surowiak – łącznie 24 osoby

W listopadzie wystawę zwiedziło łącznie 136 osób.

Wypis w Księgi pamiątkowej z dnia 18 listopada: „Kopalnia Wiedzy o Cynku stała się dla nas uczniów ze Szkoły Podstawowej w Osieku prawdziwą kopalnią wiedzy na temat geologii i ciężkiej pracy górnika. Serdecznie dziękujemy Panom, którzy w przepiękny sposób zaprezentowali nam tę niezwykłą ekspozycję.”

W grudniu 2022 roku wystawę zwiedziły grupy:

• Szkoła odstawowa Nr 2 z Olkusza – klasa V. Łącznie 22 osoby
  • Ratownictwo Górnicze – prezentacja w KWoC dla 27 uczniów Szkoły Podstawowej z Bukowna
  • wizyta prezes zarządu Cynk-Mal SA, Lidii Klarkowskiej
  • Ratownictwo Górnicze – prezentacja. Trzy grupy, łącznie 165 osób
  • Warsztaty Ratownictwo Górnicze, Szkoła Podstawowa z Bukowna, łącznie 25 uczniów
  • Szkoła Podstawowa nr 2 Olkusz. Łącznie 22 uczniów

W grudniu w zwiedzaniu i innych zajęciach uczestniczyło 240 osób.

Wypis w Księgi pamiątkowej z dnia 13 grudnia: „ZSP w Krzykawie serdecznie dziękuje za udział w zajęciach w tej wspaniałej skarbnicy wiedzy górniczej.”

W podsumowaniu należy stwierdzić, że w roku 2022 wystawę „Kopalnia Wiedzy o Cynku” zwiedziło około siedemdziesięciu mniej lub bardziej licznych grup. Były grupy szkolne i przedszkolno-szkolne, studenckie jak również reprezentanci świata pracy, służb i nauki, ale były także grupy rodzinne. Jeśli chodzi o liczebność, grupy liczyły nawet ponad czterdzieści osób, ale były też kilkuosobowe. Łącznie zwiedzających i uczestniczących w organizowanych różnego rodzaju konferencjach i warsztatach było 1 360 osób.
W roku 2021 nadzór nad wystawą przejęła Fundacja ZGH „Bolesław” i okazało się to bardzo pożądanym pociągnięciem. W takich strukturach organizacyjnych działalność związana z udostępnieniem wystawy do zwiedzania została uzupełniona o organizowane różnego rodzaju konferencje, seminaria, warsztaty i inne spotkania tematyczne.
W roku 2022 oprowadzającymi po wystawie byli Jan Ryszard Chojowski i Marek Piotrowski. W razie potrzeby przewodników wspomagał i uzupełniał Krzysztof Boniecki. Prezentacje multimedialne − ich tworzenie na potrzeby Kopalni Wiedzy o Cynku i serwowanie poszczególnym grupom – to domena Aliny Włoch. Cała gama prac organizacyjnych i animatorskich należała do Małgorzaty Łaskawiec.

Sprawozdanie opracował
Jan Ryszard Chojowski